Статус на поръчка x
Изход

2 491 71 462 491 71 46

Често задавани въпроси

 1. Как да разпозная цвета на шрифта въз основа на описанието на продукта? 
 2. Как действа автоматичният контрол на въздушното налягане?  
 3. Какво влияние оказва смяна на гумите върху антиблокиращата система и за намаляване на буксуването (ABS и ASR)?
 4. Какво значение имат кодовите букви на скоростния индекс, като напр. Q и T?
 5. Какво означава "в подготовка"? 
 6. Какво означава FR? 
 7. Какво означава обозначението "Приключване" ?
 8. Какво означава обозначението на гуми "Star Performer"? 
 9. Какво означава Lastindex (LI) (товарен индекс) респ. товарната способност, като напр. 85 или 86?
 10. Какво означава M+S? 
 11. Какво означава ML? 
 12. Какво са гуми свързани с посоката на въртене? 
 13. Какво ще получа, ако поръчам "Топ качество"? 
 14. Какво е E-маркировка? 
 15. Какво е S-маркировка?
 16. Кога ми е нужно Общо разрешение за експлоатация? 
 17. Кои марки и размери предлагате?
 18. Къде мога да намеря информация тест на гуми?
 19. Мога ли да карам с гумите с по-висок скоростен индекс?  
 20. Мога ли да карам с гумена смес? 
 21. Мога ли да използвам други гуми от тези, посочени в талона на автомобила?
 22. Мога ли да получа от Вас разрешение за гумите (свидетелство за благонадеждност)?
 23. Мога ли да монтирам други гуми върху джантата?
 24. С кои гуми мога да карам?
 1. Как да разпозная цвета на шрифта въз основа на описанието на продукта? 

  В нашия електронен магазин ще намерите често указание за цвета на шрифта на гумата, ако зададете дименсията на гумата. Съкращения като WLT или OWL (outline white letters) и BLK или BSW (black sidewall), дават подробна информация за визуалната респ. цветовата конструкция на гумата.   2. Как действа автоматичният контрол на въздушното налягане?  

  Автоматичният контрол на въздушното налягане действа чрез специален вентил на гумата със сензор. Вентилите се продават в комплект или по единично (за около 32 евро/броя). Ако трябва да се поднови сензор, специализиран сервиз трябва да го нагласи и да му вкара данните. Моля, обърнете внимание, че автоматичният контрол на въздушното налягане не действа при стандартен вентил.   3. Какво влияние оказва смяна на гумите върху антиблокиращата система и за намаляване на буксуването (ABS и ASR)?

  При автомобили с анти-блокираща и анти-буксуваща системи трябва да се обърне внимание на размера на гумата и колелото при смяна на гумата, тъй като системата може да се повреди при голямо разминаване. Затова Ви е нужно съответното удостоверение от производителя на гумите. Това свидетелство за благонадеждност трябва да се показва при евентуално поискване от проверяващите инстанции. 4. Какво значение имат кодовите букви на скоростния индекс, като напр. Q и T?

  Кодовите букви дават информация за разрешената максимална скорост на гумата. Буквите обозначават скоростни категории. Цялостна представа ще намерите тук. Можете да изберете за зимни гуми по-нисък скоростен индекс. Условието е, да разположите лепенка на видимо място вътре в автомобила, на която е посочена допустимата максимална скорост на гумата. Като цяло се препоръчва, да изберете гуми със следващия по-нисък скоростен индекс. 5. Какво означава "в подготовка"? 

  В подготовка означава, че е планирана продукцията на типа гума. В момента не можем да Ви съобщим точна дата на доставка, тъй като производственият процес още не е започнал.   6. Какво означава FR? 

  Обозначението FR означава "ребро на джантата". Това е гумена защита на външния ръб на джантата.   7. Какво означава обозначението "Приключване" ?

  Обозначението "приключване" след дименсията на гумата указва, че този профил не се произвежда повече в този сезон. Останалите могат да се доставят от индустрията до пълната им разпродажба. 8. Какво означава обозначението на гуми "Star Performer"? 

  Марката гуми Star Perfomer е нашата собствена марка. Естествено, че имате право на гаранция върху "Star Performer", както и всички други марки от нас. 9. Какво означава Lastindex (LI) (товарен индекс) респ. товарната способност, като напр. 85 или 86?

  Lastindex (LI) (товарен индекс) на една гума посочва максималното натоварване на отделната гума (в kг). С случай на преоборудване Lastindex би трябвало да има същата или по-висока стойност. Задължително е товароподемността на гумата x 2 да покрива натоварването на оста (цифра 16 в талона на автомобила). Към всяка стойност е причислена в нормирана таблица максимална товароспособност (в кг). Пример са тези при LI от 85 - 515 kг, стойността 86 съответства на 530 kг. Прегледна таблица ще намерите тук. 10. Какво означава M+S? 

  В Европа маркировката M+S (киша + сняг) е за зимни гуми. Те са подходящи специално за зимни условия на пътищата, поради хилядите фини нарези в протектора си и качествата на материала. Еластичността на летните гуми намалява значително при температура под 7°C - и с това се влошава контактът с пътя - а зимните гуми разполагат със специални, устойчиви на студ, смеси с голяма част от силикатен и натурален каучук. Особено при влажна или заледена настилка гумите M+S имат значително по-голяма сцепляемост и превъзхождат летните гуми по отношение на спиране, управление и ускорение. 11. Какво означава ML? 

  Обозначението ML означава "с лайсна". Това е удебеляване на гумата на външния фланец на гумата, която възпрепятства одраскването на гумата в бордюра.   12. Какво са гуми свързани с посоката на въртене? 

  Модерните гуми са по-честно свързани с посоката на въртене, това означава, че техният протектор е конструиран така, че те да се въртят в предназначената посока на въртене. Тази свързаност е от предимство за постиженията на гумите (развиване на шума, качества на мокротата) както и предаването на тежестта върху лед и сняг. 13. Какво ще получа, ако поръчам "Топ качество"? 

  При гуми с "Топ качество" не става въпрос за марка гуми, а за качествени с изгодна цена. Ако изберете тази опция, ще получите от нас качествени гуми на същата марка, които се предлагат на по-изгодни условия поради наличието в склада. 14. Какво е E-маркировка? 

  От няколко години е задължително гуми, купени в EU, да подлежат на строга европейска контролна норма. За да се изпълни нормата, трябва да се осъществят високи стандарти за качество. Е-маркировката със съкращение "E" или "e" на фланеца на гумата, дава указание за това. 15. Какво е S-маркировка?

  ЕС определи гранични стойности за шума от търкаляне на гумите в директивата ECE-R 117.
  Едно „S“ заедно с поредица от цифри върху протектора на гумата означава, че става въпрос за гума с намален шум при търкаляне. Гуми за МПС без S-маркировка не бива да се продават след диференциран преходен срок.

  Преходни срокове S-маркировка:
  - От 1. октомври 2009 за гуми за МПС (според ECE-R 30) с напречно сечение включително до 185 милиметра.
  - От 1. октомври 2010 за гуми за МПС (според ECE-R 30) с напречно сечение от 195 включително до 215 милиметра.
  - От 1. октомври 2011 за гуми за МПС (според ECE-R 30) с напречно сечение над 215 милиметра. 16. Кога ми е нужно Общо разрешение за експлоатация? 

  Ако желаете да монтирате гуми с друга дименсия на Вашия автомобил, Ви е нужно Общо разрешение за експлоатация. Носете го заедно с документите на автомобила за да може да го покажете при поискване.   17. Кои марки и размери предлагате?

  На нашата интернет страница www.barzgumve.com Ви предлагаме над 10.000 различни типове гуми на над 60 марки. С помощта на нашата прегледна търсачка можете да си съставите индивидуална оферта. По-точна информация за търсенето на гумите и поръчване ще намерите тук. 18. Къде мога да намеря информация тест на гуми?

  Информация за резултати от теста на гумите ще намерите тук. 19. Мога ли да карам с гумите с по-висок скоростен индекс?  

  Можете по всяко време да карате с гуми с по-висок скоростен индекс. 20. Мога ли да карам с гумена смес? 

  Допустимо е да се кара с гумена смес, ако на оста е сложена същата гума. Не Ви съветваме да я ползвате, понеже могат да се влошат качествата на автомобила, най-вече при мокра настилка. 21. Мога ли да използвам други гуми от тези, посочени в талона на автомобила?

  Моля, използвайте само предназначените по закон гуми, които са посочени в талона и документите на автомобила. 22. Мога ли да получа от Вас разрешение за гумите (свидетелство за благонадеждност)?

  Ако размерите на гумите и джантите, които желаете да получите, не съответстват на тези, посочени в талона на автомобила Ви, се изисква удостоверение от производителя за техническите данни. Такива генерални промени, като напр. разминаващи се размери на гуми и джанти, трябва да се извършат от признат експерт. Не е нужна допълнителна експертиза и промяна или ново създаване на паспорта на автомобила респ. талона, ако се сложат нови гуми, съобразени с валидно разрешение за експлоатация/EG-типов лиценз. 23. Мога ли да монтирам други гуми върху джантата?

  Моля да се информирате с помощта на експертизата на джантата или талона на автомобила за допустимите размери на гумите и се обърнете директно към производителя. 24. С кои гуми мога да карам?

  Допустимите за Вашия автомобил дименсии за гуми ще намерите в талона.