Статус на поръчка x
Изход

2 491 71 462 491 71 46

X
Имате ли нужда
от помощ?
Тук ще ви
преведем стъпка
по стъпка към
новите ви гуми.
Търсене на гуми
Ширина
Височина
Диаметър
Reifen Finden
По автомобил
Марка:
Серия на модела:
Година на производство / тип:
Серия / Версия:

Поръчайте гуми за каравани и започнете пътуването си спокойно

Изборът на правилните гуми за вашата каравана (*превозно средство за отдих) е от решаващо значение, за да имате оптимално сцепление и да си осигурите възможно най-безопасно пътуване. Поради разнообразието от модели каравани, гамата от гуми, предлагани от известните производители, също е много обширна. По-долу ще намерите информация за обозначението CP, защо гумите за каравани не трябва да надвишават определена възраст и как да изберете правилните гуми.

Какво означава CP на гумите??

Съкращението CP означава специално изработени гуми за къмпинг. Ако гумите са маркирани с обикновено C, то това са гуми за търговски или товарни автомобили, които се използват главно при малки камиони, семейни микробуси и лекотоварни автомобили. Основната разлика се крие във факта, че CP гумите за мобилния дом или караваната имат по-висок капацитет за претоварване. Това предимство се постига чрез подсилена подструктура. Това също така прави гумите по-малко чувствителни към бордюри, чакълени настилки и подобни препятствия по пътя. Освен това те могат да се пълнят до налягане от 5,5 бара. Това е важен аспект, ако искате да увеличите максимално товароносимостта на вашия автомобил.
Съвет: Помислете за индекса на натоварване (LI), преди да купите нови гуми за вашето превозно средство за отдих. В зависимост от модела това е дву- или трицифрено число. Както е посочено за гума:
 • Гумите с LI от 118 могат да бъдат натоварени с до 1320 кг, което позволява общо тегло до 5280 кг.
 • За класически каравани до 3,5 тона (3500 кг) е достатъчен LI от 103 с товароносимост на гума от 875 кг.

Задължителни ли са CP гумите за каравани?

C-гумите с товароносимост, адаптирана към превозното средство, са част от основното оборудване на много каравани. Този тип гуми обаче не е задължителен. Независимо от това, те са силно препоръчителни, ако като предпазна мярка търсите по-високи резерви за натоварване. В допълнение, висококачествените гуми за каравани разполагат с допълнително защитени странични стени на гумите и странично интегрирани абразивни блокове за увеличаване на експлоатационния живот.

Колко дълго издържат гумите за каравани?

Срокът на експлоатация на вашите гуми за каравани не може да се определи с фиксиран брой километри - независимо дали са гуми тип C или CP. Има няколко фактора, които играят важна роля за определяне експлоатационния живот на гумите, които ще представим по-долу.

Грайфер на гумите за каравани

Както при всички други гуми, оставащият грайфер е важен идентификатор, за да видите дали трябва да купувате нови гуми за своето превозно средство за отдих. Законовото изискване е дълбочина на протектора не по-малко от 1,6 мм. В идеалния случай трябва да измерите това на централния протектор, тъй като тази зона има най-голям контакт с асфалта.
За измерване на дълбочината на протектора, можете да използвате монета от 1 лев, за да измерите протектора на вашите гуми. Ако външната лента не се вижда, гумите са напълно безопасни за употреба. Типът гуми за каравани, който използвате, има различна минимална дълбочина на протектора.
Ето препоръките за летни, зимни и всесезонни гуми:
 • За летните гуми се препоръчва дълбочината на грайфера да не е по-малка от 3 мм.
 • За зимни и всесезонни гуми се препоръчва дълбочина на грайфера от 4 мм.

Забележка: Използването на гумите, докато достигнат законното ограничение на протектора, може да компрометира вашата безопасност на пътя.
rv-tyre

Естественият процес на стареене

В допълнение към износването на грайфера при шофиране, гумите за каравани са подложени на типичен процес на стареене, който се влияе от различни метеорологични условия. Процес, който се осъществява независимо от пробега, дори и ако използвате вашата каравана само веднъж или два пъти годишно за ваканционни и кратки пътувания.Някои от типичните идентификационни характеристики включват видими пукнатини по фланговете, които могат да представляват реална опасност. По същия начин, сивкавото оцветяване е индикатор, че гумите ви. Ясен знак, че е крайно време за нови гуми.

Как да определя възрастта на гумите за каравани?

Можете да определите възрастта на вашите гуми за каравани чрез DOT номера. Това е четирицифрено число, което е гравирано върху страничната стена на гумите в посоката на движение. Първите две числа представляват месеца, а последните две годината на производство. Можете да използвате тази информация, за да определите точната възраст на гумите.

На колко години може да бъде една гума, за да премине годишен технически преглед?

Изненадващ факт е, че няма законови изисквания за възрастта на гумите. Това важи в еднаква степен както за автомобилите, така и за каравани, въпреки че напрежението върху гумите на изминат километър е значително по-високо за последните. Ако пробегът е малък и гумите са в добро състояние, проверяващите на годишния технически преглед могат да одобрят гуми за каравани и на възраст до 10 години. Експертите обаче препоръчват смяна на гумите след максимум 5 до 6 години. Причината е описаният по-горе процес на стареене, който автоматично се появява при каучуковите смеси с течение на времето. Колкото и да ви коства, трябва да закупите нови гуми за каравана в рамките на този период от време, за да гарантирате безопасността за всички пътници.

Всесезонни гуми или летни и зимни гуми за каравани?


ато страстен къмпингуващ, ще бъдете изправени пред въпроса кой тип гуми да изберете, когато поръчвате нови гуми за каравани. Дали е препоръчително да сте с всесезонни гуми, или с летни и зимни гуми, зависи от предпочитаното от вас време за пътуване и дестинациите. По-долу ще намерите няколко съвета, които да ви помогнат да направите правилен избор.

Правила и разпоредби за всесезонните гуми


Независимо дали става дума за гуми тип C или CP: Новите разпоредби се прилагат и за двата варианта от 2018 г. Преди това беше задължително да се използват гуми M+S (където двете букви означават кал и сняг). Ако в момента купувате нови всесезонни гуми за каравани, те трябва да бъдат маркирани с новия символ на снежинка, често наричан още алпийски символ. До 2024 г. все още можете да използвате гуми M+S, произведени преди 2018 г. Важно: Ако пътувате в чужбина с вашата каравана, трябва да спазвате местните разпоредби.

Специалистите относно летните и зимни гуми


Ако сте сред шофьорите на каравани, които пътуват през цялата година, тогава се препоръчват летни и зимни гуми. В зависимост от сезона можете да използвате пълноценно техния потенциал при всякакви пътни условия – независимо дали настилката е суха, или мокра, или пък е заснежено под гумите ви. Ако е необходимо, вземете със себе си вериги за сняг при къмпинг през зимата във високопланински региони.

Поръчка на подходящи гуми за популярните видове каравани


Според различни статистики тенденцията при караваните продължава от няколко години. Неотдавнашните мерки за корона вируса допринесоха допълнително за настоящия рекорден брой регистрации. Днес броят на регистрираните каравани в България е над 3500 бр*. Сред най-популярните са моделите на Fiat, водещ от които е добре познатият Ducato.Преобразуването се извършва от различни компании. В допълнение, има луксозни каравани, базирани на камиони, които са напълно персонализирани, за да отговорят на индивидуалните желания на клиентите и често надхвърлят ограничението от 7,5 тона. Очевидно е, че при тях се използват гуми за камиони.
За новите превозни средства има различни комбинации от джанти/гуми, налични франко завода. Ако имате нужда от нови гуми за каравани поради износване на грайфера или увеличаване на годините, трябва да проверите DOT номера, за да определите точната им възраст. Можете да ги намерите или в свидетелството за регистрация, част 1, или директно върху гумите. Комбинацията от цифри и букви и тяхното значение са илюстрирани в следния пример:

225/65 R16 91 CP 109 Q

 • Ширина на гумата: ширината е 225 мм.
 • Съотношение височина към ширина: числото 65 показва, че височината на гумата е 65% от ширината на гумата.
 • Тип гуми: буквата R обозначава радиални гуми, типични за каравани.
 • Размер на джантата:двете цифри директно следват индикацията за типа гума. Тя е 40,64 см.
 • Тип гума:CP означава Camping, C за Cargo или Commercial. И двете опции са възможни.
 • Индекс на натоварване: с индекс 109 всяка гума за каравана може да издържи товар до 1030 кг. Ако шофирате 3,5-тонно превозно средство, товарният резерв съответно е голям.
 • Индекс на скоросттаГумите с индекс Q позволяват скорост до 160 км/ч.

 • Забележка: За каравани до 3,5 тона, следвайте указанията, които важат и за леки автомобили. Превозни средства до 7,5 тона могат да се движат със скорост 90 км/ч по селски пътища и максимум 140 км/ч по магистрали.Препоръчваме да изберете подходящи гуми тип C или CP за вашата каравана поради по-високата им товароносимост. Уверете се, че индексът на натоварване не е по-нисък от допустимото общо тегло на превозното средство. В идеалния случай трябва да има наличен резерв за натоварване за по-голяма безопасност. Ние доставяме гуми за превозни средства за отдих с желания от вас дизайн бързо и без разходи за доставка при поръчка на две или повече гуми. Поръчайте сега!

  Цените включват ДДС и доставка в България.