Статус на поръчка x
Изход

2 491 71 462 491 71 46

Често задавани въпроси

 1. Какво е това етикет на ЕС за гуми?
 2. За кои страни важи етикетът на ЕС?
 3. Кой сертифицира гумите?
 4. Къде се публикува/описва информацията за етикет за моята гуми?
 5. Какви алтернативни възможности за оценяване има освен етикет на ЕС?
 1. Какво е това етикет на ЕС за гуми?

  От 1. ноември 2012 всички в търговията налични гуми, произведени след 1.юли 2012, трябва да бъдат маркирани с посочените в етикет на ЕС за гуми критерии за съпротивление при търкаляне, сцепление с влажна настилка и емисия на шум. Директивата към етикета на ЕС е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз. Той важи за всички гуми за МПС, леко и тежкотоварни камиони (класи C1, C2 и C3).

  Целта на етикета е да даде на потребителите в ЕС по-добра информация за сигурност и екологични качества на гумите. Етикетът трябва активно да подкрепя потребителя при взимане на решение относно закупуване на гуми.

  Етикетът на ЕС ще бъде онагледен както вече известно при класификацията на електроуреди като хладилници и перални машини, започващи с цветен код с най-високата (категория - A -) до най-ниската (червена категория - E -).

 2. За кои страни важи етикетът на ЕС?

  Както всеки регламент на Европейския парламент и съвета на Европейския съюз така и регламентът № 1222/2009 за етикет на ЕС за гуми е задължаващ и идентичен във всички страни членки на Европейския съюз. 3. Кой сертифицира гумите?

  Производителите на гуми сертифицират сами своите продукти въз основа установените критерии за етикет на ЕС за гуми. При това всеки модел гуми и размер индивидуално се тества, класифицира и след това сертифицира. 4. Къде се публикува/описва информацията за етикет за моята гуми?

  Производителите на гуми трябва да документират в своите проспекти и освен това да публикуват в интернет класификацията на гуми от категория МПС, леко и тежкотоварни камиони. Клиентът трябва да бъде информиран за данните за постижения на гумите още преди закупуването, а по-късно данните трябва да са във фактурата клиента или да я съпроводят.

  barzgumve.com Ви информира в детайлиран преглед на всяка засегната стока за принадлежащите и класификации в етикет на ЕС. Индикацията се поставя на повърхността на стоката, това означава, че всяка стока получава свой собствен етикет. Към това съответните данни трябва да са във фактурата или да се изпращат заедно с нея. 5. Какви алтернативни възможности за оценяване има освен етикет на ЕС?

  Ново създаденият етикет информира клиентите за трите важни критерия: съпротивление при търкаляне, сцепление с влажна настилка и емисия на шума. И все пак има още важни качества, свързани с безопасността, които трябва да се вземат под внимание при избора на нови гуми.
  Това са напр. качества на аквапланинг, стабилност при шофиране, продължителност на живота, качества на спиране при суха и влажна настилка както и поведение при зимни условия.

  Производителите обръщат внимание на това, че етикетите не са заместител за задълбочена информация, произтичаща напр. от тестове на специализирани списания.
  Етикетът за зимни гуми предлага напр. ограничена изразителност, тъй като на тях не са изобразени зимни качества.

  Проведените тестове на гуми от специализираните списания за автомобили остават все още важна информационна медия за крайния потребител, тъй като те тестват вместо 3 критерия, показани на етикета, още 11 други качества на продукта, свързани със безопасност.

  В интернет ще намерите на